Słodycze po angielsku – przepisy na brytyjskie desery (plus słowniczek)
Kto z nas nie kocha słodyczy? Uwielbiają je zarówno nasze pociechy jak i my sami. Najchętniej sięgamy po nie podczas jesiennej chandry oraz długich zimowych wieczorów. Dlaczego? Chociażby taka czekolada wpływa pozytywnie na nasz nastrój, zmniejszając podatność na depresję i stres. Oczywiście, nie samymi słodyczami człowiek żyje i należy pilnować w jakich ilościach nasza pociecha sięga po słodkie przekąski, jednak odrobina czekolady czy kawałek ciasta od czasu do czasu jeszcze nikomu nie zaszkodziły.
Z racji tego, że co kraj to obyczaj, każda narodowość słynie z innych słodkości. W przypadku angielskich słodyczy naprawdę jest w czym wybierać. Brytyjczycy kochają słodycze! Od popularnej na wyspach czekolady Cadbury, poprzez znane krówki – fudge na absolutnych klasykach takich jak Christmas Pudding czy Custard kończąc. Poznaj najpopularniejsze brytyjskie słodycze i desery, które każdy uczeń języka angielskiego powinien znać! Sprawdź najciekawsze przepisy na angielskie słodkości i wraz z pociechą zacznijcie działać w kuchni. Świetna zabawa i dużo pozytywnych endorfin w sam raz na jesienne wieczory gwarantowane! Na koniec, zerknij na angielsko-polski słowniczek z najpopularniejszymi angielskimi słodyczami. Czytaj dalej!
Słodycze angielskie, które kupisz w sklepie
Angielskie słodycze i desery można przygotować samodzielnie, co z pewnością okaże się duża frajdą dla malucha, ale niekróre z nich można kupić również w sklepie. Jeżeli akurat nie wybieracie się na wycieczkę do Wielkiej Brytanii – nic straconego. Brytyjskie smakołyki z łatwością dostaniesz w sklepach internetowych z zagraniczną żywnością. Jakie są zatem ulubione angielskie słodycze, którymi brytyjczycy zajadają się w wolnej chwili?
Crumpets
Ta słodkość to nic innego jak angielskie racuszki. Można je przygotować zarówno samodzielnie od podstaw jak i kupić w każdym brytyjskim supermarkecie gotowe, do podgrzania w tosterze. Crumpets same w sobie nie są słodkie, ale pod wpływem dodatków takich jak marmolada, masło czy Nutella stają się ulubioną słodką przekąską dzieci w wieku szkolnym. Crumpets najchętniej spożywane są przez maluchy na śniadanie, przed wyruszeniem w drogę do szkoły. Klasyczne angielskie racuszki składają się z ciasta drożdżowego, proszku do pieczenia i sody.
Shortbread
To kolejna propozycja angielskiego deseru, który można przygotować zarówno samodzielnie jak i kupić w każdym brytyjskim supermarkecie. Jest to rodzaj bardzo charakterystycznych dla brytyjczyków kruchych ciasteczek, które w swojej najbardziej tradycyjnej odsłonie składają się z jednej części cukru, dwóch części masła i trzech części mąki owsianej lub pszennej. Ciasteczka są małe i jasne oraz występują w kilku kształtach – okrągłym, prostokątnym czy paluszków. Najpopularniejsze tego typu ciasteczka to Walkers Shortbread, których tradycja sięga 1898 roku.
Czekolada Cadbury
Absolutny klasyk i najchętniej wybierana przez brytyjczyków czekolada na przestrzeni lat. Najsłynniejsza jest Cadbury Dairy Milk, czyli klasyczna mleczna tabliczka, jednak wersje smakowe: z orzechami, z bakaliami, z borówkami czy z oreo są równie pyszne. Historia firmy sięga 1824 roku i od tamtej pory marka stale dynamicznie się rozwija, oferując konsumentom coraz to nowe produkty. Kto jeszcze nie poznał smaku czekolady Cadbury – niech żałuje. Ta czekolada to jeden z największych klasyków wśród wszystkich brytyjskich słodyczy. Od niedawna słodycze marki Cadbury są również dostępne w Polsce.
Batonik Cadbury Double Decker
To jeden z najsłynniejszych produktów marki Cadbury, zaraz obok mlecznej tabliczki czekolady Cadbury Dairy Milk. Czekoladowy batonik został po raz pierwszy wprowadzony do sprzedaży w Wielkiej Brytanii w 1976 roku, a jego nazwa nawiązuje do kultowego londyńskiego dwupiętrowego autobusu – Double Decker. Batonik to przepyszna mieszanka mlecznej czekolady, nugatu i chrupiących płatków zbożowych. Będzie to idealna przekąska na długą wycieczkę lub na przerwę między lekcjami w szkole.
Fudge
Fudge to specyficzna odmiana polskich krówek. Wyrabia się je z mleka, cukru, masła i różnych dodatków, jednak są one bardziej kremowe od polskich krówek, mniej kruche i nie ciągną się. Fudge to chyba najsłodsza w smaku angielska przekąska. Podczas wyjazdu do Wielkiej Brytanii fudge znajdziemy praktycznie na każdym kroku – w sklepach z pamiątkami i typowo brytyjskimi produktami.
Angielskie desery – najpopularniejsze przepisy, które trzeba znać!
Custard – przepis
Bardzo popularny w Wielkiej Brytanii custard to coś na kształt sosu z mleka lub słodkiej śmietanki, zmieszanej z żółtkiem jajka i czasem mąką lub żelatyną. Custard ma słodki smak i najczęściej jest używany jako dodatek do deserów czy angielskich wypieków. Jak go przygotować?
Składniki:
- 200 ml śmietanki
700 ml mleka
4 żółtka
3 łyżki stołowe mąki
100 g cukru pudru
1 łyżeczka olejku waniliowego
Przygotowanie:
- Wlej śmietankę i mleko na dużą patelnię i delikatnie doprowadź do temperatury wrzenia. W międzyczasie w dużej misce ubij żółtka jajek z mąką, cukrem i olejkiem waniliowym. Stopniowo wlewaj gorącą mieszankę do zimnej masy, stale ubijając.
- Gotową mieszankę wlej ponownie na patelnię i mieszaj energicznie drewnianą łyżką, aż całość zgęstnieje. Uważaj, aby nie powstały grudki! Gotowy custard możesz użyć jako dodatek do deseru bądź zjeść samodzielnie na ciepło lub na zimno.
Pudding angielski – przepis
Angielski pudding występuje w kilku odmianach, a do najpopularniejszych należą Christmas Pudding, czyli typowa bożonarodzeniowa potrawa serwowana w Anglii, w której dominują suszone owoce oraz Yorkshire Pudding, który stanowi popularny dodatek do licznych dań na słodko i słono. Pudding może również przybrać formę rzadkiego deseru, który w Polsce znany jest jako budyń. Tutaj pokażemy najprostszy przepis na pudding z Yorkshire.
Składniki:
- 140 g mąki
- 4 jajka
- 200 ml mleka
- 1 łyżeczka oleju słonecznikowego
Przygotowanie:
- Rozgrzej piekarnik do 230 stopni Celsjusza.
- Wysmaruj okrągłe foremki (np. takie do muffinek) odrobiną oleju słonecznikowego. i włóż do piekarnika, aby się rozgrzały.
- Dodaj do miski z mąką 4 jajka i ubij na gładką masę.
- Stopniowo dodawaj 200 ml mleka i8 kontynuuj ubijanie, aż mieszanina będzie pozbawiona gródek. Dopraw do smaku solą, pieprzem lub cukrem.
- Wlej ciasto do dzbanka i wyjmij gorące formy z piekarnika. Ostrożnie i równomiernie wlewaj ciasto do foremek.
- Napełnione foremki wstaw do piekarnika, Całość powinna piec się ok 20-25 min., aż pudding „nadyma się” i zarumieni.
- Gotowy Yorkshire Pudding podawaj na gorąco lub schłodź i zamroź na później.
Scones – przepis
To typowa brytyjska przekąska, pochodząca ze Szkocji. Scones mają kształt małych bułeczek i są słodkimi ciasteczkami, serwowanymi często do popołudniowej herbatki. Przyrządza się je zarówno na słono jak i na słodko. Najczęściej scones podaje się z dodatkiem masła, dżemu i bitej śmietany lub gęstej śmietany.
Składniki:
- 350 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 85 g masła
- 3 łyżki stołowe cukru pudru
- 175 ml mleka
- 1 łyżeczka olejku waniliowego
- sok z cytryny
- 1 ubite jajko
- dżem lub gęsta śmietana (do podania)
Przygotowanie:
- Rozgrzej piekarnik do 220 stopni Celsjusza. Wsyp mąkę do dużej miski, dodaj 1/4 łyżeczkę soli i proszek do pieczenia, następnie wymieszaj.
- Dodaj masło, a następnie całość rozmieszaj palcami, aż masa będzie wyglądać jak kruszonka. Następnie dodaj cukier puder.
- Mleko podgrzewaj w rondelku, aż będzie ciepłe. Dodaj olejek waniliowy i sok z cytryny i odstaw na chwilę.
- Blachę do pieczenia wstaw do piekarnika. W suchej masie wykonaj wgłębienie i wlej do niej płynne składniki. Przy pomocy noża połącz je szybko ze sobą.
- Na uprzednio obsypanym mąką blacie umieść ciasto i zaczniju je wyrabiać, aż stanie się gładkie. Uformuj kształt okrągłej bułeczki od czasu do czasu obsypując kulkę ciasta dodatkową porcją mąki.
- Wierzch ukształtowanej bułeczki scon posmaruj ubitym wcześniej jajkiem i całość delikatnie ułóż na gorącej blasze do pieczenia. Piecz przez 10 minut aż ciasto urośnie i zarumieni się z wierzchu.
- Gotowe scones należy jeść na ciepło, podane z dużą ilością dżemu i gęstej śmietany.
Słodycze po angielsku – słowniczek
- Chocolate – czekolada
- Chocolate bar – batonik czekoladowy
- Honey – miód
- Sweets – cukierki
- Cotton candy – wata cukrowa
- Gummy bears – żelkowe misie
- Hot chocolate/cocoa – gorąca czekolada/kakao
- Lollipop – lizak
- Ice-cream – lody
- Bubble gum – guma balonowa
- Jam – dżem
- Marmalade – marmolada
- Peanut butter – masło orzechowe
- Biscuits – herbatniki
- Whipped cream – bita śmietana
- Jelly – galaretka
- Sugar – cukier
- Pancakes – naleśniki
- Waffles – gofry
- Caramel – karmel
- Vanilla – wanilia
- Chocolate chip cookie – ciastko z kawałkami czekolady
- Brownie – ciasto czekoladowe
- Cheesecake – sernik
- Apple pie – jabłecznik
- Doughnut – pączek z dziurką
- Muffin/cupcake – babeczka
- Carrot cake – ciasto marchewkowe
- Cinnamon rolls – bułeczki cynamonowe
- Fudge – ciasto krówkowe
- Birthday cake – tort urodzinowy
- Christmas pudding – tradycyjny brytyjski deser bożonarodzeniowy
- Puff pastry – ciasto francuskie
Sprawdź też nasze inne rady i wskazówki: Zdrowe słodycze dla dzieci z sezonowych owoców – przepisy, Najprostsze do nauki języki obce – jaki język, poza angielskim, wybrać?, Jak uczyć się efektywnie? Skuteczne metody i najczęstsze błędy, Angielski dla dzieci – słówka, które warto znać. Jak pomóc dziecku w zapamiętywaniu nowego słownictwa, Aktywność fizyczna u dzieci – jak dbać o prawidłowy rozwój fizyczny dziecka?