Magiczny, przedświąteczny czas większości z nas kojarzy się z ulubionymi tradycjami, takimi jak chociażby ubieranie choinki, wybieranie i pakowanie prezentów dla najbliższych, palenie świec adwentowych oraz… przygotowywanie pierniczków. Śmiało można powiedzieć, że bez pierniczków nie ma Świąt Bożego Narodzenia! Wszak cudowny korzenny zapach, który unosi się po domu w trakcie pieczenia pysznych pierniczków, jest nieodzownym elementem świątecznego wystroju.
W Internecie można znaleźć całą masę różnych przepisów przepisów na pierniczki. Jedne z nich są trudniejsze, inne łatwiejsze, w jednych ciasto należy uprzednio mrozić, w innych nie. Poznaj naszym zdaniem najlepsze przepisy na pierniczki i sprawdź jakich składników będziesz potrzebować do ich przygotowania. Śmiało zaangażuj pociechę do wspólnego pieczenia i razem przygotujcie najwspanialsze i najsmaczniejsze pierniczki na święta, którymi będzie zajadać się cała rodzina. Wspólne gotowanie i pieczenie to doskonały pomysł na spędzenie czasu wolnego! Tylko u nas – przepisy na pierniczki bożonarodzeniowe, które przygotujesz z pociechą w domu!
Łatwy przepis na pierniczki świąteczne
Składniki
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki miodu
- 2/3 szklanki cukru
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 torebka gotowej przyprawy do piernika
- 2 łyżki masła
- 1 jajko
- 3 łyżki ciepłego mleka
Przygotowanie
- Mąkę przesiej na stół, wlej na nią gorący miód i wymieszaj, poprzez przecinanie nożem. Ciągle siekając, dodawaj kolejno cukier, sodę i przyprawę do piernika, a następnie masło i jedno jajko.
- Stopniowo wlewaj gorące mleko i w tym samym czasie zagniataj ręką ciasto, aż do uzyskania gładkiej i jednolitej konsystencji. Wyrabiaj ciasto przez 10 minut.
- Na stole ponownie posypanym mąką rozwałkuj ciasto na średnio-gruby placek, a następnie foremkami wykrawaj pierniczki. Gotowe ciasteczka układaj na blaszce do pieczenia w odstępach co 2 cm.
- Pierniczki upiecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza (bez termoobiegu) przez 10-12 minut.
Przepis na pierniczki korzenne
Składniki
- 125 g masła
- 25 g smalcu
- 100 g cukru pudru
- 1 jajko
- 2 łyżeczki miodu
- 1,5 łyżeczki przyprawy korzennej
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- 250 g mąki pszennej
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie
- Ubij mikserem miękkie masło wraz ze smalcem i cukrem pudrem na puszystą masę przez 7 minut, po czym dodaj jajko i ubijaj jeszcze przez 3 minuty.
- Dodaj miód, przyprawę korzenną i cynamon, po czym całość zmiksuj. Następnie dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia i znów zmiksuj, aż do połączenia się składników w jednolite ciasto.
- Uformuj kulę z ciasta. W razie potrzeby możesz obtoczyć ciasto mąką, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 60 minut.
- Gotowe ciasto podziel na 3 części. Podczas pracy z pierwszą częścią ciasta resztę trzymaj w lodówce. Nagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza.
- Podsyp stół mąką i część ciasta rozwałkuj na cienki placek. Foremkami wycinaj pierniczki i układaj je na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz przez 10 minut, a resztki ciasta z pierwszej partii połącz z ciastem na drugą partię i ponownie wycinaj ciasteczka piekąc.
Przepis na pierniczki bezglutenowe
Składniki
- 200 g zmielonych migdałów
- 50 g mąki ryżowej
- 50 g mąki kukurydzianej
- 30 g mąki ziemniaczanej
- 30 g mąki kokosowej
- 1 łyżka przyprawy piernikowej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżki ksylitolu
- 100 g miodu
- 80 g oleju kokosowego
- 2 żółtka
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
Przygotowanie
- Nagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza. Do miski wsyp zmielone migdały, dodaj wszystkie mąki bezglutenowe, przyprawę piernikową, sodę i cukier. Całość dokładnie wymieszaj.
- W rondelku rozpuść miód razem z olejem kokosowym.
- Mikserem przez 10 minut ucieraj żółtka.
- Do miski z mąką dodaj miód z olejem kokosowym, wymieszaj, po czym dodaj jogurt, żółtka i znów delikatnie wymieszaj całą masę łyżką.
- Ciasto wyłóż na blat podsypany mąką kokosową i rozwałkuj na średnio-gruby placek.
- Wycinaj pierniczki i układaj je na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Piecz przez 10 minut.