Scrolltop arrow icon
Prop 1 Prop 2
Chcesz, aby Twoje dziecko było dwujęzyczne? ✌Zapisz się na bezpłatną lekcję próbną!
CTA background
Zarezerwuj bezpłatną lekcję próbną, aby Twoje dziecko mówiło biegle po angielsku
SPRÓBUJ ZA DARMO
Udostępnij
X share icon
08.05.2024
Time icon 8 min

Jak zachęcić dziecko do jedzenia warzyw? 16 wskazówek dla rodziców

Spis treści

Zdrowe odżywianie jest fundamentem prawidłowego rozwoju psycho-fizycznego każdego dziecka, ale co zrobić, gdy maluch krzywi się na widok brokułów czy marchewki, a brukselka czy burak na talerzu wywołuje totalny bunt kilkulatka?

W tym artykule rodzice znajdą praktyczne wskazówki oraz kreatywne pomysły na to, jak przygotować warzywa, aby były nie tylko zdrowe, ale i atrakcyjne dla najmłodszych.

Z nami odkryjesz sprawdzone metody na zachęcenie dziecka do jedzenia kolorowych i pełnych witamin przekąsek. Pamiętaj, że przy odpowiednim podejściu, każdy posiłek może stać się pyszną i edukacyjną przygodą, która zachęci Twoje dziecko do odkrywania bogactwa smaków warzyw i owoców.

Pierwsza lekcja jest darmowa!
Twoje dziecko pokocha angielski!

8 sposobów jak przekonać dziecko do jedzenia warzyw

Dlaczego warzywa są dobre dla dzieci? Warzywa są niezwykle ważne w diecie dzieci z kilku powodów. Po pierwsze, są bogatym źródłem niezbędnych witamin i minerałów, które są kluczowe dla prawidłowego rozwoju i zdrowia dziecka. Na przykład, warzywa zielone jak brokuły czy szpinak dostarczają żelazo, które jest ważne dla rozwoju mózgu i zapobiega anemii, oraz witaminę C, która wzmacnia system odpornościowy.

Warzywa pomarańczowe, takie jak marchewka, są bogate w beta-karoten, który jest przekształcany w organizmie w witaminę A, kluczową dla zdrowia oczu. Witamina C obecna w pomidorach czy papryce pomaga wchłanianiu żelaza z innych pokarmów, co jest istotne w diecie rosnącego dziecka.

Z kolei warzywa fioletowe, jak buraki czy czerwona kapusta, dostarczają antocyjanów – przeciwutleniaczy, które chronią komórki przed uszkodzeniami i wspierają zdrowie serca.

Różnorodność w diecie nie tylko zapewnia szeroką gamę tych kluczowych składników odżywczych, ale także zachęca dzieci do próbowania nowych smaków i tekstur, co może pomóc w rozwoju zdrowych nawyków żywieniowych.

Dzięki wizualnej atrakcyjności potraw, którą można uzyskać dzięki kolorowym warzywom na talerzu, dzieci szybciej zainteresują się jedzeniem, co jest szczególnie ważne w przypadku młodszych dzieci, które często „jedzą” oczami.

Skoro już wiemy, że regularne spożywanie warzyw przez dzieci ma duży wpływ na ich zdrowie i samopoczucie oraz sprzyja prawidłowemu rozwojowi psychicznemu i fizycznemu, sprawdźmy jak konkretnie przekonać swoje dziecko, aby chętniej sięgało po warzywa do posiłku.

1. Twórz zaskakujące kompozycje smakowe i podawaj warzywa w różnorodnej formie

Niech każdy posiłek będzie dla dziecka małą niespodzianką. Podawaj warzywa na ciepło i na zimno, surowe i gotowane, w całości i w formie puree. Możesz też spróbować podać je w formie „frytek” z batatów lub marchewki, które będą smaczne i atrakcyjne dla dzieci.

2. Eksperymentuj z różnymi metodami przygotowania warzyw

Dzieciom mogą nie smakować warzywa gotowane na parze, ale upieczone mogą okazać się hitem. Spróbuj różnych sposobów przyrządzania: gotowanie, pieczenie, duszenie, a nawet kiszenie. Każda metoda gotowania zmienia smak i teksturę warzyw, co może przyciągnąć uwagę i przede wszystkim apetyt dziecka.

3. Zadbaj o pozytywne skojarzenia podczas jedzenia warzyw

Twórz przyjemną atmosferę podczas posiłków i mów o korzyściach płynących z jedzenia warzyw, na przykład jak bardzo pomagają one w rośnięciu zdrowych kości i mięśni. Możesz także opowiadać historie o ulubionych bohaterach bajek, którzy jedzą warzywa oraz śpiewać z dzieckiem piosenki i rymowanki o warzywach.

4. Nie zmuszaj, ale zachęcaj!

Zamiast przymusu, stosuj pozytywne zachęty. Zamiast mówić dziecku „musisz to zjeść”, spróbuj „sprawdź, jak smakuje ta kolorowa papryka”, „Czy znasz już smak batata? Spróbuj i powiedz mi, jak smakuje”. Daj dziecku czas i możliwość wyboru tego, czego i kiedy chce spróbować.

5. Podawaj warzywa przed posiłkiem lub gdy dziecko sygnalizuje, że jest głodne

Skorzystaj z momentu, gdy dziecko jest najbardziej głodne. Podanie warzyw jako pierwszej przekąski przed głównym posiłkiem może zwiększyć szanse, że je zje, gdyż jego apetyt będzie większy.

6. Dodawaj ulubiony składnik do porcji warzyw

Jeśli Twoje dziecko uwielbia sos pomidorowy, dodaj go do startej marchewki czy pieczonej dyni. Ulubiony składnik może całkowicie zmienić odbiór warzyw przez dziecko, czyniąc cały  posiłek bardziej apetycznym.

7. Wybieraj różnorodne warzywa i nie zniechęcaj się do podawania ich, jeżeli jakieś konkretne warzywo nie smakuje dziecku

Różnorodność na talerzu jest kluczem do sukcesu, zwłaszcza w przypadku małego niejadka. Nie każde warzywo musi od razu zyskać aprobatę dziecka. Próbuj różnych rodzajów i kolorów warzyw, aby znaleźć te, które przypadną maluchowi do gustu.

8. Zaproś dziecko do wspólnego przygotowywania warzyw

Zachęć dziecko do uczestnictwa w przygotowywaniu posiłków. Obieranie, krojenie, układanie na talerzu mogą być świetną zabawą oraz sposobem na zainteresowanie dziecka tym, co znajduje się na jego talerzu. Wspólne gotowanie to także czas spędzony razem, co wzmacnia więź między dzieckiem a rodzicem.

8 pomysłów na warzywa dla dzieci

Poniżej przygotowaliśmy 8 gotowych przepisów na apetyczne dania z warzywami w roli głównej, które najmłodsi z pewnością polubią. Twoje dziecko nie chce jeść warzyw? Wypróbuj te przepisy!

1. Warzywne lub owocowe szaszłyki

Składniki: różne warzywa takie jak papryka, cukinia, pieczarki, kawałki mięsa (opcjonalnie), owoce jak ananas czy jabłko, winogrono, kiwi, brzoskwinia.

Przygotowanie: Pokrój warzywa i owoce w kawałki, nadziej wybrane kompozycje smakowe na patyczki do szaszłyków, dodaj kawałki kurczaka lub indyka, jeśli używasz ich do wersji warzywnej. Grilluj lub piecz w piekarniku do miękkości i złocistego koloru. Podawaj z jogurtowym dipem.

2. Wesołe kanapki z warzywami

Składniki: pełnoziarniste pieczywo, ulubione warzywa dziecka jak sałata, pomidor, ogórek, papryka, rzodkiewka.

Przygotowanie: Użyj foremek do ciastek, aby wyciąć z pieczywa i warzyw różne kształty (np. kwiaty, gwiazdki, oczka i buźki). Układaj składniki na kanapkach, tworząc wesołe buźki lub postacie.

3. Pieczone frytki z warzyw

Składniki: ziemniaki, bataty, dynia.

Przygotowanie: Obierz warzywa i pokrój w podłużny kształt frytek. Posól, popieprz, dodaj ulubione zioła i skrop oliwą. Piecz w piekarniku aż do uzyskania chrupkości. Podawaj z ketchupem lub dipem jogurtowym.

4. Kolorowe zupy kremy

Składniki: na przykład pomarańczowa zupa z dyni, marchwi i słodkiej papryki; zielona zupa ze szpinaku i brokułów.

Przygotowanie: Ugotuj warzywa w bulionie do miękkości, następnie zmiksuj na gładki krem. Można dodać śmietanę lub jogurt dla dodatkowej kremowości.

5. Bogate w witaminy soki warzywne lub owocowe smoothies

Składniki: na przykład sok z marchewki, pomarańczy i imbiru; smoothie z bananów, truskawek i jogurtu lub banana, szpinaku i jabłka.

Przygotowanie: Wszystkie składniki umieść w sokowirówce lub blenderze, zmiksuj do uzyskania gładkiej konsystencji.

6. Placuszki warzywne lub placki na słodko z owocami

Składniki: na placuszki warzywne – starte warzywa takie jak cukinia, marchew; na słodkie placki – do ciasta naleśnikowego dodaj owoce jak jabłka, czy banany.

Przygotowanie: Wymieszaj starte warzywa lub owoce z jajkiem, mąką, solą i pieprzem (dla warzywnych) lub cukrem (dla owocowych), smaż na patelni na złoty kolor.

7. Kaszi, czyli sushi po polsku

Składniki: kasza gryczana lub jaglana, warzywa pokrojone w paski (ogórek, awokado), wędzona makrela lub łosoś (opcjonalnie).

Przygotowanie: Ugotuj kaszę, ostudź. Na arkuszach nori rozłóż warstwę kaszy, na niej ułóż warzywa i rybę, zwiń w rolkę, pokrój na kawałki.

8. Pierogi z warzywami

Składniki: ciasto na pierogi, farsz z dyni, marchewki lub zielonego groszku; na słodko z truskawkami, śliwkami, wiśniami.

Przygotowanie: Przygotuj ciasto pierogowe, wypełnij odpowiednim farszem, zlep brzegi. Gotuj pierogi w osolonej wodzie do wypłynięcia, podawaj z masłem, śmietaną lub cukrem (dla słodkich wersji).

 

Latem posiłki dla dzieci powinny być lżejsze, ale wciąż bardzo odżywcze. Najlepiej, aby do letniego gotowania dla dziecka wykorzystywać sezonowe produkty bogate w witaminy i składniki odżywcze.

A jeżeli brakuje ci już pomysłów na apetyczne i pełne energii drugie śniadanie dla dziecka do szkoły, koniecznie zajrzyj do osobnego wpisu na blogu Novakid z 10 super pomysłami. Z tymi przepisami Twoje dziecko nie będzie w szkole głodne!

Oceń ten post

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują Zasady ochrony prywatności Google i Warunki korzystania z usługi

Redactor's choice
Wychowanie dziecka
You might also like
Wybierz język
Down arrow icon
Argentina Brazil Chile Czech Republic Denmark Finland France Germany Global English Global العربية Greece Hungary India Indonesia Israel Italy Japan Malaysia Netherlands Norway Poland Portugal Romania Russia Slovakia South Korea Spain Sweden Turkey
Cookie icon
Używamy plików cookie, aby poprawić komfort korzystania z naszej witryny. Korzystając z naszej strony internetowej wyrażasz zgodę na zapisywanie plików cookies w Twojej przeglądarce.