Scrolltop arrow icon
CTA background
Darmowa aplikacja do nauki angielskiego: zabawna, bezpieczna i skuteczna
Zainstaluj teraz
App store App store
Share
X share icon
07.12.2020
Time icon 8 min

Pierniczki – najlepsze przepisy!

Table of contents

Magiczny, przedświąteczny czas większości z nas kojarzy się z ulubionymi tradycjami, takimi jak chociażby ubieranie choinki, wybieranie i pakowanie prezentów dla najbliższych, palenie świec adwentowych oraz… przygotowywanie pierniczków. Śmiało można powiedzieć, że bez pierniczków nie ma Świąt Bożego Narodzenia! Wszak cudowny korzenny zapach, który unosi się po domu w trakcie pieczenia pysznych pierniczków, jest nieodzownym elementem świątecznego wystroju.

W Internecie można znaleźć całą masę różnych przepisów przepisów na pierniczki. Jedne z nich są trudniejsze, inne łatwiejsze, w jednych ciasto należy uprzednio mrozić, w innych nie. Poznaj naszym zdaniem najlepsze przepisy na pierniczki i sprawdź jakich składników będziesz potrzebować do ich przygotowania. Śmiało zaangażuj pociechę do wspólnego pieczenia i razem przygotujcie najwspanialsze i najsmaczniejsze pierniczki na święta, którymi będzie zajadać się cała rodzina. Wspólne gotowanie i pieczenie to doskonały pomysł na spędzenie czasu wolnego! Tylko u nas – przepisy na pierniczki bożonarodzeniowe, które przygotujesz z pociechą w domu!

Łatwy przepis na pierniczki świąteczne

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki miodu
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 torebka gotowej przyprawy do piernika
  • 2 łyżki masła
  • 1 jajko
  • 3 łyżki ciepłego mleka

Przygotowanie 

  1. Mąkę przesiej na stół, wlej na nią gorący miód i wymieszaj, poprzez przecinanie nożem. Ciągle siekając, dodawaj kolejno cukier, sodę i przyprawę do piernika, a następnie masło i jedno jajko.
  2. Stopniowo wlewaj gorące mleko i w tym samym czasie zagniataj ręką ciasto, aż do uzyskania gładkiej i jednolitej konsystencji. Wyrabiaj ciasto przez 10 minut.
  3. Na stole ponownie posypanym mąką rozwałkuj ciasto na średnio-gruby placek, a następnie foremkami wykrawaj pierniczki. Gotowe ciasteczka układaj na blaszce do pieczenia w odstępach co 2 cm.
  4. Pierniczki upiecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza (bez termoobiegu) przez 10-12 minut.

 

Przepis na pierniczki korzenne

Składniki

  • 125 g masła
  • 25 g smalcu
  • 100 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki miodu
  • 1,5 łyżeczki przyprawy korzennej
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • 250 g mąki pszennej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie

  1. Ubij mikserem miękkie masło wraz ze smalcem i cukrem pudrem na puszystą masę przez 7 minut, po czym dodaj jajko i ubijaj jeszcze przez 3 minuty.
  2. Dodaj miód, przyprawę korzenną i cynamon, po czym całość zmiksuj. Następnie dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia i znów zmiksuj, aż do połączenia się składników w jednolite ciasto.
  3. Uformuj kulę z ciasta. W razie potrzeby możesz obtoczyć ciasto mąką, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 60 minut.
  4. Gotowe ciasto podziel na 3 części. Podczas pracy z pierwszą częścią ciasta resztę trzymaj w lodówce. Nagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza.
  5. Podsyp stół mąką i część ciasta rozwałkuj na cienki placek. Foremkami wycinaj pierniczki i układaj je na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Piecz przez 10 minut, a resztki ciasta z pierwszej partii połącz z ciastem na drugą partię i ponownie wycinaj ciasteczka piekąc.

Przepis na pierniczki bezglutenowe 

Składniki 

  • 200 g zmielonych migdałów
  • 50 g mąki ryżowej
  • 50 g mąki kukurydzianej
  • 30 g mąki ziemniaczanej
  • 30 g mąki kokosowej
  • 1 łyżka przyprawy piernikowej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżki ksylitolu
  • 100 g miodu
  • 80 g oleju kokosowego
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego

Przygotowanie

  1. Nagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza. Do miski wsyp zmielone migdały, dodaj wszystkie mąki bezglutenowe, przyprawę piernikową, sodę i cukier. Całość dokładnie wymieszaj.
  2. W rondelku rozpuść miód razem z olejem kokosowym.
  3. Mikserem przez 10 minut ucieraj żółtka.
  4. Do miski z mąką dodaj miód z olejem kokosowym, wymieszaj, po czym dodaj jogurt, żółtka i znów delikatnie wymieszaj całą masę łyżką.
  5. Ciasto wyłóż na blat podsypany mąką kokosową i rozwałkuj na średnio-gruby placek.
  6. Wycinaj pierniczki i układaj je na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Piecz przez 10 minut.
Oceń ten post

Leave a comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują Zasady ochrony prywatności Google i Warunki korzystania z usługi

Redactor's choice
Wychowanie dziecka
You might also like
Choose a language
Down arrow icon
Argentina Brazil Chile Czech Republic Denmark Finland France Germany Global English Global العربية Greece Hungary India Indonesia Israel Italy Japan Malaysia Netherlands Norway Poland Portugal Romania Russia Slovakia South Korea Spain Sweden Turkey
Cookie icon
Używamy plików cookie, aby poprawić komfort korzystania z naszej witryny. Korzystając z naszej strony internetowej wyrażasz zgodę na zapisywanie plików cookies w Twojej przeglądarce.