Bogato zastawione wigilijne stoły to ważna część bożonarodzeniowej tradycji w wielu krajach na świecie. Jednak co kraj to obyczaj i nie wszędzie świąteczne menu będzie wyglądało tak samo. O ile w Polsce na wigilijnym stole zawsze znajdzie się ryba, barszcz, pierogi i kapusta z grzybami, o tyle potrawy wigilijne w Anglii będą nieco inne. Jeżeli zastanawiasz się, jak wygląda angielska Wigilia i jakie potrawy wigilijne spożywa się w Anglii, koniecznie przeczytaj ten świąteczny wpis. Dowiesz się, jak nazywają się tradycyjne potrawy wigilijne w Anglii po angielsku i sprawdzisz, czy warto ich spróbować!
Tradycyjne potrawy wigilijne w Anglii – TOP 10
Roast turkey
Nie ma w Anglii świątecznego obiadu bez roast turkey, czyli pieczonego indyka. Warto wiedzieć, że główny świąteczny obiad w Anglii odbywa się nie 24 grudnia w Wigilię (jak w Polsce) tylko dzień później, w Boże Narodzenie, 25 grudnia. Tradycyjny, pieczony indyk jest główną gwiazdą świątecznego obiadu w Wielkiej Brytanii. Może być nadziewany chlebem, owocami, przyprawami, a podaje się go z warzywami, pieczonymi ziemniakami i ciemnym, pieczeniowym sosem. Czasami w niektórych angielskich domach zamiast roast turkey podaje się gęsinę, kaczkę, kurczaka lub wołowinę.
Wielu Anglików jest zdania, że najlepszym sposobem na poczucie świątecznej atmosfery jest zapach pieczonego indyka wydobywający się z piekarnika. Co ciekawe, zarówno Amerykanie jak i Brytyjczycy są miłośnikami resztek świątecznego indyka na kanapce, które są często spożywane tuż po Świętach.
Roast potatoes
To jedno z popularnych side dish’ów, czyli dodatków do pieczonego indyka serwowanego na wigilijnym stole w Anglii. Pieczone ziemniaki świetnie łączą się z innymi warzywnymi dodatkami oraz ciemnym, pieczeniowym sosem. Roast potatoes można bardzo łatwo przyrządzić w piekarniku, z ulubionymi przyprawami, np. z rozmarynem.
Gravy
Kolejnym dodatkiem, który serwuje się obok świątecznego indyka oraz pieczonych ziemniaków jest ciemny, mocno zagęszczony, mięsny sos. Jak mówi angielska tradycja… sosu nigdy za dużo!
Leek and Potato Soup
W Polsce na wigilijnym stole bez problemu znajdziemy barszcz lub zupę grzybową, z kolei w Anglii jeżeli już zostanie zaserwowana jakaś zupa, to będzie to zupa krem z pora i ziemniaków.
Ta angielska, świąteczna zupa jest niezwykle prosta do przygotowania, a dodatkowo jest lekkostrawną równowagą dla pozostałych świątecznych dań. Dobrze smakuje posypana krakersami ostrygowymi lub solonymi.
Yorkshire Pudding
Yorkshire pudding to popularny, pieczony, angielski dodatek do dań, składający się z jajek, mąki i mleka lub wody. Ze względu na swój uniwersalny smak Yorkshire pudding można jeść na wiele sposobów i łączyć go z wieloma różnymi daniami głównymi.
Pudding Yorkshire to także absolutny klasyk na angielskim stole bożonarodzeniowym i mile widziany dodatek do każdego świątecznego posiłku. Świetnie pasuje do pieczonego indyka i innych świątecznych mięs, a najlepiej komponuje się z sosem mięsnym – gravy.
Brussels sprouts, carrots, and parsnips
Obok bożonarodzeniowego, pieczonego indyka, roast potatoes, gravy oraz Yorkshire Puddingu, na wigilijnym stole w Aglii nie może także zabraknąć warzyw, takich jak brukselka, marchewki i… pasternak. Brukselka to dość sporny element świątecznego menu, nawet dla samych Anglików, którzy dzielą się na tych, którzy ją uwielbiają i tych, którzy jej nienawidzą. Podobno podpieczona w piekarniku nabiera ciekawego, orzechowego smaku.
Mince pies
To potrawa wigilijna, której nie może zabraknąć na angielskim stole! Często jest również prostym prezentem, którym można obdarować rodzinę i przyjaciół podczas świątecznych odwiedzin. Mince pies to rodzaj babeczek wypełnionych siekanymi suszonymi owocami, orzechami i bardzo charakterystycznymi w smaku przyprawami. Mince pies stanowią nieodłączny element w brytyjskim menu na Boże Narodzenie.
Pigs in blankets
To uwielbiany przez wielu Anglików, prosty i smaczny dodatek do dań głównych na wigilijnym stole. Pod nieco zwariowaną nazwą kryją się po prostu parówki wieprzowe owinięte francuskim ciastem i zapieczone w piekarniku. Proste i pyszne!
Christmas pudding
Nie ma świątecznego obiadu w Anglii bez deseru, a tym deserem zgodnie z tradycją powinien być Christmas pudding! Historia tego deseru sięga aż XV wieku. Kluczem do jego przygotowania jest długi czas. Ciasto składa się z mieszkanki rodzynek, kandyzowanej skórki owoców cytrusowych, bułki tartej, jajek, aromatycznych przypraw i alkoholu. Staroangielska wigilijna tradycja mówi, że w przygotowywaniu świątecznego puddingu powinna uczestniczyć cała rodzina, a podczas wygniatania ciasta, każdy z domowników powinien pomyśleć jedno życzenie, które musi się spełnić! Gotowy Christmas pudding, który odleżał już swoje dobrze jest serwować ze słodkim kremem Custard lub sosem rumowym.
Trifle
To wigilijne danie to coś w stylu warstwowej, słodkiej sałatki, składającej się z bitej śmietany, podłużnych herbatników, owoców i galaretki. Klasyczny przepis mówi, że biszkopty powinny być nasączone alkoholowym sherry, a wielu Brytyjczyków zgodnie twierdzi, że ten deser to istne niebo w gębie i warto go przygotowywać nie tylko od święta!